Two cars A and B participated in a race of 1200 km. Speeds of car A an

| Two cars A and B participated in a race of 1200 km. Speeds of car A and car B are 100km/hr and 120 km/hr respectively. Car B gives car A a head start of T hours. But car A has a nitro-boost, which increases its speed by 25% For one hour. If both cars reach the finish line at the same time, then find T.

A. 2.5 hours

B. 1.75 hours

C. 2 hours

D. 1.5 hours

Right Answer is: B

SOLUTION

Distance travelled by A (to travel in one hour) with nitro boost =  = 125 km

Remaining distance = 1200 – 125 = 1075 km

Time taken to travel the remaining distance = 1075/100 = 10.75 hours

Total time taken by A to reach the finish line = 11.75 hours

Time taken by B to reach the finish line = 1200/120 = 10 hours

Therefore head start given by B to A = T hours = 11.75 – 10 = 1.75 hours

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *